De Aardrijkskunde Olympiade Nederland (AON) wordt georganiseerd door de gelijknamige stichting, in nauwe samenwerking met geografische – en onderwijskundige instituten.
Het bestuur is als volgt samengesteld:
Dagelijks bestuur
Voorzitter: Mw. A Peters, Oldenzaal
Alice Peters staat al sinds 1991 voor de klas op Het Twickelcollege in Hengelo (O). Ze geeft daar les aan zowel de onder- als bovenbouw HAVO-VWO. Naast haar enthousiasme voor de klas is ze ook op actief zoek naar vernieuwing binnen het onderwijs en het vakgebied. Zo is ze binnen Het Twickel College bezig om de Geo Future School te implementeren, is ze lid van de stuurgroep GEObattle en voorzitter van de Aardrijkskunde Olympiade Nederland.Ze was co-begeleider van het Nederlandse iGeo-team in Beijing (2016), Belgrado (2017), Quebec (2018) en Hongkong (2019).
Verder draagt Alice bij aan het aardrijkskundeonderwijs door het schrijven van schoolboeken. Zij is auteur en eindredacteur van de methode De Geo. Ze schreef mee aan Geowijzer en Aardrijkskunde en Didactiek: bronnenboek voor het HBO. Ook heeft ze meegewerkt als auteur aan boeken voor het basisonderwijs zoals Geobas en Wijzer door de wereld en het omgevings-aardrijkskunde boek voor groep 5 in Staphorst Van Huis Uit.
Secretaris: Dhr T. Roosjen, Hengelo
Tjeerd Roosjen (Groningen, 1969) is in 2011 toegetreden tot het bestuur van de Ak-Olympiade als secretaris. Hij is al sinds het jaar 2000 docent op het Baudartius College, maar begon zijn docenten-carrière op het Christelijk Gymnasium in Utrecht. In de jaren daarvoor streefde hij een loopbaan als wielerjournalist na. Logisch ook als je zijn afstudeerscriptie bekijkt: Tjeerd is als eerste Nederlandse ‘Sportgeograaf’ afgestudeerd na een onderzoek naar de geografie van de wielersport.
Het onderwijs bood echter meer zekerheid dan het nomadenbestaan als journalist, zeker toen er ook nog eens drie kinderen thuis begonnen rond te kruipen. Zijn geografische hoogtepunten waren de studiereizen naar de USA, Barcelona en Ecuador. Naast wielrennen speelt ook FC Groningen een prominente rol in zijn leven, tot groot onbegrip van zijn medebestuursleden.
Penningmeester: Dhr.L Veerman, Weesp
Lieuwe Veerman is sinds augustus 2019 gepensioneerd leraar aardrijkskunde. Al jaren is hij verbonden aan de aardrijkskunde olympiade als adviseur en corrector van de opgaven voor voorronde en eindronde. Na zijn studie Sociale geografie heeft hij eerst een achttal jaren in het bedrijfsleven gewerkt en daarna de overstap naar het onderwijs gemaakt. Een achteraf blijkt zeer verstandige keuze. Hij is jaren actief in de politiek geweest als bestuurslid en raadslid. Thans is hij nog actief in de ontwikkeling van een fort eiland. Om affiniteit te houden met het mooiste vak van de wereld vindt hij het een voorrecht om te kunnen participeren in de olympiade.
Leden
Dhr. P. Loogman, Rijssen
Piet Loogman was ruim 40 jaar werkzaam als leraar aardrijkskunde in het middelbaar onderwijs. Bijna 40 jaar was hij verbonden aan De Waerdenborch in Holten.
Hij heeft zijn doctoraal sociale geografie behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn taak in het bestuur van de AON vindt hij geslaagd als de Aardrijkskunde Olympiade Junior (een wedstrijd voor derdeklassers) net zo goed draait als AON.
Dhr. J. Padmos, ’s Gravenzande
Jan Padmos gaf 40 jaar aardrijkskunde op havo/vwo en is sinds 2018 gepensioneerd. Behalve leraar is hij ook al ruim 20 jaar mede-auteur van de succesvolle methode DeGeo. Jan zit vanaf 2017 in het bestuur van de aardrijkskunde olympiade.
Dhr. F. Oorschot, Groesbeek
Frederik Oorschot is leerplanontwikkelaar bij de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) sinds 2008. Binnen het bestuur zorgt Frederik voor de inschrijving en aanmelding van de scholen voor de eerste ronde. Daarnaast is hij lid van de veldwerkcommissie. Voordat hij betrokken raakte bij de olympiade was hij docent aardrijkskunde in het voortgezet onderwijs op diverse scholen in Nederland. Daarnaast werkte Frederik als auteur bij de methode Buitenland en op de iPabo in Amsterdam. Vanuit de vakvereniging KNAG vertegenwoordigt Frederik de geografen bij de Atlantische Onderwijscommissie. Frederik heeft Geografie voor Educatie in Utrecht gestudeerd.
Dhr. T. Schuring, Utrecht
Tim Schuring (52° 59′ 2″ N.B., 6° 33′ 53″ O.L.; 1990) studeerde aardwetenschappen in Utrecht en is als docent aardrijkskunde verbonden aan het St. Bonifatiuscollege Utrecht. In 2008 won hij de Nationale Finale van de Aardrijkskunde Olympiade en mocht hij Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale geografie olympiade (iGeo) in Tunesië.
Sinds 2015 is Tim bestuurslid van de Aardrijkskunde Olympiade (sponsoring) en was hij co-begeleider van het Nederlandse iGeo-team in Tver (2015), Beijing (2016), Belgrado (2017), Quebec (2018) en Hongkong (2019). Sinds 2017 is hij eindredacteur van één van de eindtoetsen (MMT) op de iGeo.
Tim houdt van aardrijkskunde en eten en combineert dit het liefst in de vorm van culinaire geografie: eetbare huis-tuin-en-keuken proefjes om aardwetenschappelijke begrippen en processen te verhelderen. Een kleurrijk bestuurslid, al was het alleen al om z’n altijd opvallende schoenen
Dhr. W. Bouritius, Naaldwijk
Wim Bouritius is na zijn studie Sociale Geografie en Planologie aan de – toenmalige – Rijksuniversiteit Utrecht in het Voortgezet Onderwijs verzeild geraakt als docent aardrijkskunde en daar nooit meer weggegaan. Na een zeer gevarieerde onderwijsloopbaan van ruim 42 jaar is hij twee jaar geleden gepensioneerd aan het ISW Hoogeland in Naaldwijk. Ook heeft hij jarenlang deel uitgemaakt van het auteursteam van De Geo Bovenbouw. Nog steeds is hij maatschappelijk actief, o.a. als bestuurder van een bakkerij met zorg en bij het bekende Westlands Mannenkoor. Ook is hij taalmaatje voor mensen met een gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal. In 2018 trad Wim toe tot de Correctiecommissie van de aardrijkskunde Olympiade en inmiddels maakt hij ook deel uit van het bestuur.