De Aardrijkskunde Olympiade Nederland (AON) wordt georganiseerd door de gelijknamige stichting, in nauwe samenwerking met geografische – en onderwijskundige instituten.

Het bestuur is als volgt samengesteld:

Dagelijks bestuur

Voorzitter: Mw. A Peters, Oldenzaal

Alice Peters staat al sinds 1991 voor de klas op Het Twickelcollege in Hengelo (O). Ze geeft daar les aan zowel de onder- als bovenbouw HAVO-VWO. Naast haar enthousiasme voor de klas is ze ook op actief zoek naar vernieuwing binnen het onderwijs en het vakgebied. Zo is ze binnen Het Twickel College bezig om de Geo Future School te implementeren, is ze lid van de stuurgroep GEObattle en voorzitter van de Aardrijkskunde Olympiade Nederland. Ze was co-begeleider van het Nederlandse iGeo-team in Beijing (2016), Belgrado (2017), Quebec (2018), Hongkong (2019), Bunnik (tijdens de coronajaren 2021 en 2022) en Bandung (2023).

Verder draagt Alice bij aan het aardrijkskundeonderwijs door het schrijven van schoolboeken. Zij is auteur en eindredacteur van de methode De Geo. Ze schreef mee aan Geowijzer en Aardrijkskunde en Didactiek: bronnenboek voor het HBO. Ook heeft ze meegewerkt als auteur aan boeken voor het basisonderwijs zoals Geobas en Wijzer door de wereld en het omgevings-aardrijkskunde boek voor groep 5 in Staphorst Van Huis Uit.

Secretaris: Dhr T. Roosjen, Hengelo

Tjeerd Roosjen (Groningen, 1969) is in 2011 toegetreden tot het bestuur van de Ak-Olympiade als secretaris. Hij is al sinds het jaar 2000 docent op het Baudartius College, maar begon zijn docenten-carrière op het Christelijk Gymnasium in Utrecht. In de jaren daarvoor streefde hij een loopbaan als wielerjournalist na. Logisch ook als je zijn afstudeerscriptie bekijkt: Tjeerd is als eerste Nederlandse ‘Sportgeograaf’ afgestudeerd na een onderzoek naar de geografie van de wielersport.

Het onderwijs bood echter meer zekerheid dan het nomadenbestaan als journalist, zeker toen er ook nog eens drie kinderen thuis begonnen rond te kruipen. Zijn geografische hoogtepunten waren de studiereizen naar de USA, Barcelona en Ecuador. Naast wielrennen speelt ook FC Groningen een prominente rol in zijn leven, tot groot onbegrip van zijn medebestuursleden.

Penningmeester: Dhr. V. van der Maaden, Utrecht

Vincent van der Maaden is tien jaar docent aardrijkskunde geweest op het Bonifatiuscollege in Utrecht. Daarna is hij is gaan werken op de docentenopleiding van de Hogeschool Utrecht als docent Sociale Geografie. Zijn interesse ligt bij de stadsgeografie en het begeleiden van studenten op de stageschool. 

Op de Hogeschool Utrecht heeft hij in 2017 samen met collega’s de landelijke finale georganiseerd, met als veldwerkopdracht op zoek te gaan naar de oude loop van de Kromme Rijn. Naast Penningmeester is Vincent ook verbonden aan de veldwerkcommissie van de olympiade.

 

Leden

Dhr. J. Padmos, ’s Gravenzande

Jan Padmos gaf  40 jaar aardrijkskunde op havo/vwo en is sinds 2018 gepensioneerd. Behalve leraar is hij ook al ruim 20 jaar medeauteur van de succesvolle methode DeGeo. Jan zit vanaf 2017 in het bestuur van de aardrijkskunde olympiade.

 

 

 

Dhr. F. Oorschot, Groesbeek

Frederik Oorschot is leerplanontwikkelaar bij de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) sinds 2008. Binnen het bestuur zorgt Frederik voor de inschrijving en aanmelding van de scholen voor de eerste ronde. Daarnaast is hij lid van de veldwerkcommissie. 

Voordat hij betrokken raakte bij de olympiade was hij docent aardrijkskunde in het voortgezet onderwijs op diverse scholen in Nederland. Daarnaast werkte Frederik als auteur bij de methode Buitenland en op de iPabo in Amsterdam. 

Vanuit de vakvereniging KNAG vertegenwoordigt Frederik de geografen bij de Atlantische Onderwijscommissie. Frederik heeft Geografie voor Educatie in Utrecht gestudeerd.

Dhr. T. Schuring, Utrecht

Tim Schuring (52° 59′ 2″ N.B., 6° 33′ 53″ O.L.; 1990) studeerde aardwetenschappen in Utrecht en is als docent aardrijkskunde verbonden aan het St. Bonifatiuscollege Utrecht.  In 2008 won hij de Nationale Finale van de Aardrijkskunde Olympiade en mocht hij Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale geografie olympiade (iGeo) in Tunesië.

Sinds 2015 is Tim bestuurslid van de Aardrijkskunde Olympiade (sponsoring) en was hij co-begeleider van het Nederlandse iGeo-team in Tver (2015), Beijing (2016), Belgrado (2017), Quebec (2018) en Hongkong (2019). Sinds 2017 is hij eindredacteur van één van de eindtoetsen (MMT) op de iGeo.

Tim houdt van aardrijkskunde en eten en combineert dit het liefst in de vorm van culinaire geografie: eetbare huis-tuin-en-keuken proefjes om aardwetenschappelijke begrippen en processen te verhelderen. Een kleurrijk bestuurslid, al was het alleen al om z’n altijd opvallende schoenen

Mw. E. Bruggeman, Velp

Esther Bruggemans geeft les sinds 1994. Zij is begonnen op Kanaleneiland bij het Niels Stensen College en is na een aantal verhuizingen terecht gekomen in Oost Nederland, waar zij nu met veel plezier lesgeeft op het Dorenweerd College in Doorwerth. Ze is breed geïnteresseerd, van kippen, moestuinieren en fermenteren naar klussen, kringloopwinkels en kamperen. Je zou kunnen zeggen dat de gemene deler duurzaamheid is op een bedje van aardrijkskunde. Ze heeft zelfs een droogtoilet in haar huis gebouwd, meer hierover is te lezen op www.ecogeo.nl.