Aardrijkskunde – een wereldvak!

HBO opleiding leraar aardrijkskunde – Hogeschool Arnhem en Nijmegen

Migratie, klimaatverandering, energietransitie, natuurrampen, globalisering, water, conflicten…..thema’s die op verschillende schaalniveaus aan bod komen in de opleiding tot docent aardrijkskunde. Grote maatschappelijke vraagstukken waar alle wereldburgers iets van moeten weten om kritisch na te kunnen denken over oplossingen en het eigen handelen. Het schoolvak aardrijkskunde speelt hierin een belangrijke rol.

De interactie met jongeren is ook een belangrijk speerpunt in de opleiding tot docent aardrijkskunde. Het is een beroepsopleiding, waarbij je leert lesgeven aan leerlingen in de onderbouw havo en vwo, in het vmbo en in het mbo. Je leert bijvoorbeeld over de ontwikkeling van kinderen en jongeren, hoe het brein werkt en hoe je het leren kunt ondersteunen.

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor veldwerk: het in de echte wereld ervaren, onderzoeken en leren. Studenten gaan veel naar buiten, zowel in Nederland als buiten Nederland. Zo staan veldwerken in Zwitserland, Rusland en Ierland op het programma.

De lerarenopleiding aardrijkskunde in Nijmegen is de op één na grootste van Nederland, wat betekent dat alle specialisaties in huis zijn. Maar de opleiding is toch kleinschalig. En dan ook nog eens in de groene en gezellige studentenstad Nijmegen!

Nieuwsgierig geworden?

Voor meer informatie kijk op onze site: www.han.nl/leraaraardrijkskunde