6, 7 en 8 juni 2018: Verslag van de 25e finale van de Aardrijkskunde Olympiade
Sven Holtrop winnaar 25e aardrijkskunde olympiade
Velp – De 25ste editie van de Aardrijkskunde Olympiade bij hogeschool Van Hall Larenstein in Velp heeft vier winnaars opgeleverd. Sven Holtrop van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum mag zich de beste aardrijkskundeleerling van Nederland noemen. Twee tweede prijzen gingen naar Max Olzheim (theorieprijs, Canisius College Nijmegen) en Lisanne Neefjes (veldwerkprijs, Tabor College Hoorn) en vierde werd Nina Jansen (Elde College Schijndel). De vier winnaars vertegenwoordigen Nederland op de 15e Internationale Geografie Olympiade (iGeo), het WK Aardrijkskunde, dat van 31 juli tot en met 7 augustus 2018 gehouden wordt in Québec (Canada), waar teams uit vijftig landen deelnemen.
Uit de bijna 7.000 duizend leerlingen uit heel Nederland die meededen aan de voorronde, bleven er uiteindelijk 24 over die zich kwalificeerden voor de eindronde. Deze werd van 6 tot 8 juni verzorgd op hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Met een grote veldwerkopdracht verdiepten de finalisten zich hier in de verduurzaming van Landgoed Larenstein. Want de hogeschool die recentelijk werd uitgeroepen tot meeste duurzame hogeschool van Nederland, blijft zoeken naar nieuwe en praktische ideeën om verder te verduurzamen. En die ideeën kwamen in ruime mate boven water in de posterpresentaties van de finalisten. Docent Dan Assendorp die de veldwerkopdracht verzorgde was onder de indruk: “Deze leerlingen hebben, zonder ervaring met het maken van posters, in korte tijd een geweldig resultaat geboekt”. Ook College van Bestuur voorzitter Peter van Dongen was onder de indruk van de denkkracht en creativiteit van de leerlingen. Naast de veldwerkopdracht hebben leerlingen tijdens de nationale eindronde ook een kennistoets gemaakt, met dit jaar vragen over de Rohingya in Myanmar, klimaatadaptieve steden, regionalisme in Europa en geologische drieplatenpunten (“triple juctions”). Een Engelstalige multimediameerkeuzetoets vormde het derde onderdeel van de finale, bestaande uit 40 meerkeuzevragen met video’s, animaties, kaarten en diagrammen waarin de breedte van de aardrijkskunde getoetst werd.
In het bijzijn van hun ouders en aardrijkskundedocenten hebben de winnaars hun prijzen in ontvangst genomen. Voor elke finalist waren er certificaten en attenties. De Aardrijkskunde Olympiade wordt ondersteund door bijdragen van Van Hall Larenstein, het ministerie van OCW, Thieme Meulenhoff De Geo, Uitgeverij Noordhoff, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Hogeschool Utrecht, Fontys Hogescholen, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Cito, KNAG, SLO, Unie van Waterschappen. Wetenschap in Beeld, de Vakvereniging Fysische Geografie (VVFG), de Unie van Waterschappen, Noordhoff Uitgevers De Bosatlas en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskunde Genootschap (KNAG) stellen prijzen beschikbaar.
Klik hier om de uitslag van de finale te bekijken