7, 8 en 9 juni 2017: Verslag van de finale van de Aardrijkskunde Olympiade

Op een koude, regenachtige woensdagochtend verzamelden de 14 finalisten van de Aardrijkskunde Olympiade zich op de Hogeschool Utrecht. De finalisten kwamen uit alle windstreken van het land. Sommige kwamen van dichtbij en woonden slechts op twee minuten afstand van de Uithof. Anderen kwamen van verder weg en hadden een twee uur durende reis achter de rug. Na met iedereen kort kennis gemaakt te hebben, begon de lezing over het veldwerk; de Olympiade was begonnen…

Wij kregen de volgende veldwerkopdracht: bewijs dat in het gebied ten oosten van de hogeschool en de Uithof in het verleden een rivier gelopen heeft. We kregen slechts een paar kaarten van het gebied en de instructie om ten minste 3 grondboringen te verwerken in ons bewijs. Interessant om te zien was dat hoewel deze opdracht in principe individueel gemaakt moet worden en iedereen concurrent van elkaar is, er toch groepjes ontstonden en ze samenwerkten. Deze groepjes maakten, gewapend met kaarten en hun aardrijkskundige kennis, plannen en stippelden boorlocaties uit. Na geluncht te hebben stapten wij op een fiets en gingen we op pad. We hadden zo’n 4 à 5 uur om al ons bewijs te vinden, foto’s te maken en terug te keren naar de hogeschool.

Rond half zes was iedereen terug op de hogeschool en na gegeten te hebben in de kantine van de hogeschool begon iedereen met de verwerking van de veldopdracht. Waar eerst mensen samenwerkten, was iedereen nu individueel de opdracht aan het uitwerken in een doodstil computerlokaal. Om half tien sloegen wij ons werk op en sloten wij de computers af, waarna we vertrokken naar het hostel.

We verbleven in Stayokay Bunnik, midden in een zeer groene omgeving. We brachten de tassen naar de kamers en maakten onze bedden op. Daarna kwamen alle finalisten bij elkaar in het minicafé van het hostel, om daar met z’n allen nog na te praten en spellen te spelen. De volgende ochtend vertrokken wij na het ontbijt naar de hogeschool. Daar hadden we nog een paar uur om onze posters af te maken. Nadat we de posters hebben ingeleverd hebben we geluncht. De spanning die er was voor de theorietoets was te voelen, velen hoopten op dit onderdeel te winnen. De twee uur die wij hadden voor de toets, met vragen over Afrika, continenten en dijken, gingen snel voorbij. Het wedstrijdgedeelte was gedaan, er stonden alleen nog leuke dingen op de planning. Die avond zijn wij met twee studenten Utrecht in gegaan en hebben we een ‘escape room’ gedaan.

De volgende ochtend hebben wij een rondleiding door Utrecht gekregen. We hebben de Domtoren beklommen en uitleg gekregen over de opbouw en indeling van Utrecht. Helaas viel de rondleiding een beetje in het water door regenbuien, maar toch was het erg gezellig met de andere finalisten. We keerden terug naar de hogeschool en inmiddels bouwde de spanning op bij de leerlingen, wie zou er winnen? Ouders, broers, zussen en docenten zijn uit het hele land naar Utrecht gekomen om de uitreiking van de prijzen bij te wonen. Uiteindelijk zijn Suzanna, Tom, Roos en ik de winnaars geworden. Wij mogen in augustus naar de internationale finale in Servië!

David Waijers