1, 2 en 3 juni 2016: Verslag van de finale van de Aardrijkskunde Olympiade

De finale van de Aardrijkskunde Olympiade zit erop! Na drie ontzettend leuke dagen zijn de uitslagen bekend gemaakt en is iedereen weer naar huis vertrokken. Dat is voor de één wat verder weg dan voor de ander, want dit jaar kwamen de vijftien finalisten echt uit alle windstreken. Dit leverde een gezellige mix op van jongens en meisjes die er samen een paar onvergetelijke dagen van hebben gemaakt.

Dit jaar vond de finale van de Aardrijkskunde Olympiade plaats in Tilburg. We verzamelden op woensdagochtend 1 juni bij het station en gingen vervolgens op de fiets naar de Fontys Hogeschool. Op de fiets waren we goed nat geworden, maar we lieten ons niet uit het veld slaan en luisterden geïnteresseerd naar de inleiding op het veldwerk, dat we later die dag uit gingen voeren. Dit jaar hield de veldopdracht in dat we een klimaatbestendig toekomstplan moesten maken voor het natuurgebied ‘De Regte Heide’. Bij het plan moesten we rekening houden met de belangrijke waarden van het gebied, zoals de archeologische vindplaatsen en het bijzondere landschap.

Inmiddels was het gestopt met regenen en we sprongen weer op de fiets om naar het natuurgebied te gaan. In het natuurgebied voerden we drie grondboringen uit om later een dwarsdoorsnede van het gebied te kunnen maken. We gingen ook zelfstandig op zoek naar belangrijke waarden en naar kansen om het gebied klimaatbestendig te maken. We waren net voor de nieuwe regenbuien losbarstten weer terug op Fontys en gingen aan de slag met het uitwerken van de veldopdracht. Hier waren we tot half tien ‘s avonds mee bezig. Tussendoor hadden we nog gegeten in de kantine.

Om kwart voor tien fietsen we naar het hotel. We overnachtten in onderwijshotel De Rooi Pannen. De volgende ochtend werden we alweer vroeg wakker, want we ontbeten om half acht om vervolgens weer snel op Fontys te kunnen zijn, zodat we verder konden werken aan het veldwerk. De hele ochtend was het, op het ritmische getik van vijftien toetsenborden na, doodstil in het computerlokaal. Het uitwerken van het veldwerk werd een race tegen de klok. Gelukkig konden we iets langer doorwerken door iets minder tijd te nemen voor de lunch. Na de lunch kwam de theorietoets…

Van te voren waren veel van ons best wel gespannen en onrustig, maar zodra de toets werd uitgedeeld ging de knop om en ging iedereen geconcentreerd aan het werk. Na anderhalf uur zwoegen mochten de toetsen ingeleverd worden. Vanaf nu was het over met het harde werk en gingen we alleen nog maar leuke dingen doen. Twee studentes van Fontys namen ons mee naar de binnenstad, waar we heerlijk gegeten hebben in een gezellig restaurant. Daarna zijn we met z’n allen naar een poolcafé gegaan en daarna weer naar het hotel. De volgende ochtend kregen we een rondleiding door de stad en luisterden we naar drie verhalen over De Creatieve Stad en de plannen voor het toekomstige Tilburg. Hierna volgde een lunch in het Textielmuseum. Het hoogtepunt van de Olympiade kwam steeds dichterbij en bijna alle gesprekken gingen nog maar over één ding: de prijsuitreiking…

Er stond veel op het spel, want de vier winnaars mogen naar Peking om Nederland te vertegenwoordigen bij de internationale finale. De verschillen waren zo klein en het was dan ook ontzettend spannend. Uiteindelijk kwamen Darcey, Greetje, Rick en ik als winnaar uit de bus. Volgens mij heeft iedereen drie geweldige dagen gehad en ik wil iedereen bedanken die de finale van de Olympiade mede mogelijk heeft gemaakt. Bedankt voor al jullie inzet en enthousiasme!

Wessel Bruinsma