3, 4 en 5 juni 2015: Verslag van de finale van de Aardrijkskunde Olympiade

Dit jaar vond de nationale aardrijkskunde olympiade plaats in Zwolle. Op 3 juni werden de 14 kandidaten opgewacht bij het station, waarna we naar hogeschool Windesheim vertrokken onder leiding van enkele studenten. Daar aangekomen stelde iedereen zich eerst voor en kregen we de omschrijving van de veldwerkopdracht. Er moest een oplossing bedacht worden voor het parkeren van fietsen rond het station van Zwolle.

Na de lunch in de kantine van Windesheim kreeg iedereen een fiets en mochten we de omgeving van het station verkennen om zo inspiratie op te doen voor het oplossen van het fietsparkeerprobleem. Rond zes uur ´s avonds waren we weer terug in de kantine waar we hebben gegeten. Toen mochten we de veldwerkopdracht uit gaan werken, er moest een PowerPoint van maximaal 15 dia’s gemaakt worden met een oplossing voor de groeiende vraag naar fietsparkeerplaatsen die niet gepresenteerd mocht worden en dus voor zichzelf moest spreken. Hier hebben we tot tien uur ’s avonds aan gewerkt.

Gelukkig mocht er ook nog geslapen worden. We vertrokken naar het Campanile hotel in Zwolle waar we beide nachten van de olympiade doorgebracht hebben. De volgende ochtend hebben we rustig ontbeten en daarna de veldwerkopdracht afgerond op de hogeschool. In de middag volgde nog een theorietoets, die een beetje leek op het eindexamen. Toen die af was , na wat gerommel met de laatste opdracht van de toets die met behulp van een laptop met het programma QGIS gemaakt moest worden, waren we klaar met al het werk en begon het wachten op de uitslag de volgende dag.

Met de studenten die ons de eerste dag ophaalden van het station hebben we donderdagavond pizza gegeten in de binnenstad van Zwolle. Daarna zijn we naar het park gegaan, waar we hebben gevoetbald en nog wat spelletjes hebben gedaan. De laatste ochtend hebben we gekanood in de gracht van Zwolle, wat niet erg was met de 30°C die dag. Daarna gingen we terug naar de hogeschool waar de prijsuitreiking plaatsvond.

Samen met Nick, Sietse en Chiel zal ik Nederland vertegenwoordigen op de internationale aardrijkskunde olympiade van 2015 in Rusland, waar ik natuurlijk hartstikke blij mee ben. Het duurde even voordat ik me realiseerde de olympiade gewonnen te hebben, en nu nog dringt het niet helemaal tot me door. Voor de rest van de groep hield de aardrijkskunde olympiade op, maar ik denk dat iedereen net als ik in ieder geval drie ontzettend leuke dagen heeft gehad.

Steven Zwartkruis