6, 7 en 8 juni 2011: Verslag van de finale van de Aardrijkskunde Olympiade

Verslag van de Aardrijkskunde Olympiade op 6, 7 en 8 juni 2011 bij de Universiteit Utrecht Faculteit Geowetenschappen, afdeling Sociale Geografie en Planologie.

Veel te vroeg vertrek ik op maandagochtend richting Utrecht. We zijn met twee man uit Bergen op Zoom, dus dat betekent in ieder geval een gezellige reis met Daan, waarin het vooral gaat over de verwachtingen. De locatie van de veldwerkopdracht was al bekend, dus kansen genoeg om de grote lijn (en problemen) alvast even door te nemen. Na een goed half uur bij een gure bushalte op de Uithof gewacht te hebben (we waren er veel te vroeg) worden we bovenop het Unnik-gebouw op de Universiteit ontvangen met koffie en thee, en kan iedereen alvast even kennismaken. Het weer werkt niet echt mee: het is niet echt koud, maar wel nat en behoorlijk bewolkt. Dat belooft dus niet veel goeds voor het veldwerk…

Na een uitgebreide inleiding krijgen we de veldwerkopdracht uitgereikt. Ze gaat over de Utrechtse Schepenbuurt, een 60 jaar oude wijk ingeklemd tussen spoor en industrie. Aan ons de taak de wijk te analyseren op krachten en zwaktes en een plan te maken hoe wij ze zouden vernieuwen naar de huidige standaard. Na geluncht te hebben gaan we naar de afdeling stadsvernieuwing van de gemeente Utrecht waar we een verhaal horen hoe de gemeente stadsvernieuwing aanpakt en wat ze van plan is. Dit biedt een nuttig referentiekader met gerealiseerde resultaten van stadsvernieuwing in de stad en zaken die ze absoluut niet willen hebben. Daarna gaan we dan naar de Schepenbuurt voor het daadwerkelijke veldwerk: we krijgen 3 uur om rond te lopen, foto’s te maken en ideeën op te doen. Praten met wijkbewoners blijkt ook erg nuttig te zijn. Gelukkig zijn de weergoden ons gunstig gezind en blijft het droog. Het onderzoeksgebied is niet super groot dus er blijft genoeg tijd over om naast het veldwerk wat te praten.

Na het veldwerk gaan we gezellig eten aan de Utrechtse grachten. Er is keuze tussen kaasfondue en saté, en alles smaakt prima! Daarna gaan we naar de Uithof om het veldwerk uit te werken: onze bevindingen en plannen moeten worden omgezet in een powerpoint van 13 dia’s, daar hebben we op maandagavond 3 uur voor en op dinsdagochtend ook. Hierbij hoort ook het maken van een kaart met onze plannen voor de wijk. Om 10 uur fietsen we naar ons slaapadres, de StayOkay bij Bunnik, wat overigens niet helemaal vlekkeloos verloopt. Als iedereen zijn spullen heeft weggelegd en de bedden opgemaakt zijn gaan we nog even gezellig wat drinken. Veel voorkomende gespreksonderwerpen zijn grappige/bijzondere gebeurtenissen op school en – voor wie het gedaan hebben – de eindexamens, maar ook ‘belangrijker’ zaken als het favoriete biermerk en serieuze dingen als religie komen langs. Daarna volgt een wat korte nacht (maar dat komt bij mij helaas meer voor).

Op dinsdagochtend wordt eerst ontbeten, waarna we weer naar Utrecht gaan. Eerste stop hier is de kaartenzaal van de Universiteit, waar we een toelichting krijgen bij kaarten en vervolgens zelf even mogen kijken naar de oude kaarten en bladeren in de oude atlassen. Een bijzondere en leuke ervaring, zeker omdat er best wel wat zeldzaams tussen de kaarten zit. Iedereen vermaakt zich en met een mooi boek over de collectie van de universiteitsbibliotheek als cadeautje op zak gaan we weer verder met het veldwerk, waar we weer 3 uur voor krijgen. Hoewel 6 uur veel lijkt voor het maken van een powerpoint zitten toch best wel wat mensen in tijdnood aan het eind, maar uiteindelijk krijgt vrijwel iedereen het wel af.

De lunch brengt wat ontspanning, maar dan moeten we er toch aan geloven: de theorietoets. Daar staat 3 uur voor, maar de meesten zijn al ruim op tijd klaar. Tijd genoeg dus om hem even te bespreken. Een van de mensen die de toets moeten gaan nakijken laten ons even kort het antwoordmodel inzien, waar sommige mensen blij van worden en anderen natuurlijk niet. Daarna krijgt de nakijkcommissie ruim de tijd om alle powerpoints te beoordelen en toetsen na te kijken, waardoor wij de rest van de dinsdag wat leuks kunnen gaan doen. Eerst gaan we eten: weer gezellig in een werf aan de Utrechtse grachten: onbeperkt pannenkoeken eten! Gevolg: weddenschappen over wie het meest opkrijgt, maar uiteindelijk blijkt het vooral bluf en komt niemand verder dan drie (heerlijke) pannenkoeken. Daarna gaan we met z’n allen naar een kroeg, voor een heuse pubquiz met een biertje of fris erbij. Het is hartstikke gezellig waardoor we blijven hangen, waardoor het terug bij de Stay Okay direct bed in is, omdat er anders gewoon te weinig slaap over blijft.

Op woensdagochtend hebben we tot twee uur voordat de prijsuitreiking begint, en daarom begint de dag met een rondvaart door de Utrechtse grachten. Het weer is vrij aardig, beetje koud, maar desalniettemin hebben we vanaf de grachten een mooi uitzicht over de stad. Dat was de stad dus van onderen, vervolgens gaan we hem ook nog van boven bekijken: vanaf de top van de Dom, waar we een fraai uitzicht hebben. Tenslotte nog even lunchen voor de prijsuitreiking. Wat me erg opvalt is dat de uitslag en de prijsuitreiking nergens een onderwerp zijn. De prijsuitreiking is in het mooie academiegebouw van de UU. Van bijna iedereen is er een ouder of familie aanwezig, en daarnaast zijn er diverse docenten, waaronder ook de mijne, die benieuwd was hoe zijn twee “afgevaardigden” het hadden gedaan. Daarnaast zijn er diverse officiële gasten aanwezig, namens de Universiteit, maar ook de uitgever van de Bosatlas en iemand van de Unie van Waterschappen om de diverse prijzen uit te reiken. Als dan de veldwerk- en theorieprijs zijn uitgereikt hoor ik tot mijn eigen verbazing dat ik zelf de hoofdprijs gewonnen heb. Ik loop naar voren, neem de “trofee” (een mooie globe), een oorkonde en alle felicitaties in ontvangst, maar toch dringt het pas een tijd later écht tot me door. Op naar de Derby der Lage Landen in augustus, op naar Vlissingen!

Maarten Seerden