Sighisoara, Romania

De Aardrijkskunde Olympiade Nederland

De Aardrijkskunde Olympiade is een wedstrijd voor HAVO/VWO leerlingen die belangstelling hebben voor het vak aardrijkskunde. Alle HAVO/VWO bovenbouwleerlingen met aardrijkskunde zijn uitgenodigd om mee te doen. De strijd gaat om de beste aardrijkskundeleerling van Nederland te worden. De vier beste finalisten gaan naar de internationale aardrijkskunde olympiade (iGeo), die in 2019 in Hong Kong wordt georganiseerd.

Wie kunnen mee doen?

Alle bovenbouw HAVO/VWO leerlingen die op 1 juni 2019 minimaal 16 jaar en maximaal 19 jaar zijn kunnen meedoen. Opgeven kan via deze website via het contactformulier van 1 september tot 1 december. Let op: wij kunnen alleen aanvragen van docenten in behandeling nemen. Vraag aan je aardrijkskunde docent of hij/zij jou wil aanmelden!

De planning van de Aardrijkskunde Olympiade

Pisa, Italië

1. Als je mee wilt doen, moet je zorgen dat je tussen 1 september 2018 en 1 december 2018 wordt aangemeld door je Aardrijkskunde docent. Die kan dat via het contactformulier op deze website. De wedstrijd bestaat uit een voorronde en daarna de eindronde.

2.De voorronde is in week 3 & 4 (14 t/m 25 januari) van 2019 en bestaat uit een theorietoets die je op je eigen school maakt binnen 120 minuten. De docent kijkt vervolgens de antwoorden na en stuurt het resultaat boven een bepaalde score naar de organisatie van de Olympiade. Kijk op de archiefpagina om voorronde opgaven te zien van de afgelopen jaren

3.Deze organisatie selecteert vervolgens de beste 15 leerlingen voor de finale. Je kennis wordt serieus getoetst, maar het gastinstituut verzorgt samen met een studentenvereniging allerlei andere, minder serieuze zaken zoals excursies, een barbecue en een kennismaking met het studentenleven.

4.De finale zelf bestaat uit 2 delen: weer een theorietoets en een veldwerktoets. Ter voorbereiding op het veldwerk kan er eventueel eind april een voorbereidingsdag worden georganiseerd, waarbij je aanwezigheid vereist is. In het geval van een veldwerk voorbereidingsbijeenkomst, hoor je zo snel mogelijk waar en wanneer je vewacht wordt. Vooral bij de uitwerking van het veldwerk kun je al je creativiteit kwijt, eventueel via een power-point presentatie. Kijk op de archiefpagina om voorbeelden van het veldwerk en opgaven van de finales te zien van de afgelopen jaren.

5.Uit deze finalisten komen 4 winnaars. Één voor de theorieprijs (hoogste score theorietoets), één voor het beste veldwerk (hoogste score veldwerkopdracht) en de hoofdwinnaar, plus de nummer 2 die op beide onderdelen de meeste punten hebben verzameld. Deze winnaars worden tijdens de feestelijke prijsuitreiking op de laatste dag van de finale bekend gemaakt.

Molde, Noorwegen

6.Nog voor de zomervakantie, zullen de winnaars (samen met de winnaars van de andere 5 Olympiaden) door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap in Den Haag ontvangen en gehuldigd worden.

Kosten van deelname

Dankzij het bovengenoemde ministerie van OC en W en onze sponsoren kost deelname aan de Aardrijkskunde Olympiade voor jou niets. Je reiskosten die je maakt met het openbaar vervoer op basis van 2e klas worden door de Stichting Aardrijkskunde Olympiade vergoed en de verblijfkosten zijn voor rekening van de universiteit/hogeschool en de stichting Aardrijkskunde Olympiade Nederland.

Download onze poster

Voor meer informatie kunt u onze poster raadplegen, die u hier in .PDF formaat kunt downloaden. Klik op deze link voor onze leerling poster. Onder deze link vindt u de docent poster.