4, 5 en 6 juni 2008: Een fotoverslag van de Aardijkskunde Olympiade

Op deze pagina's ziet u een fotoverslag van de Aardrijkskunde olympiade finale. De finale vond plaats op de Radboud Universiteit in Nijmegen. De olympiade opdrachten begonnen op 4 juni met een sociaal geografisch veldwerk in de binnenstad van Nijmegen. De deelnemers moesten "Op zoek naar de identiteit van de binnenstad".

Het station van Nijmegen

De grote markt

De Marikenstraat, poging om het imago en winkelaanbod van de binnenstad te "upgraden"

Na het verzamelen van de gegevens moet er een verslag gemaakt worden, woensdagavond is daar een start mee gemaakt. Maar natuurlijk moest dat niet te lang doorgaan, want de bussen staakten en daarom moest er op tijd vertrokken worden naar het hotel, dat op ongeveer 8 kilometer van de universiteit ligt, in het schilderachtige dorpje Beek, langs de oude Romeinse heirbaan van Nijmegen naar Xanten.

Het olympiade hotel "Sous les Eglises" in Beek

Door klimop overgroeide villa

Het oude Romaanse kerkje van Beek

De oude Romeinse heirbaan van Nijmegen naar Xanten

's Morgens vroeg in het hotel aan het ontbijt. Sommigen beweerden dat ze lichamelijk wel aanwezig waren, maar geestelijk nog niet echt. Na de nodige koppen koffie en het lezen van de krant kwam daar echter verandering in... "We staan in de krant!" De Gelderlander heeft een artikel met grote foto gewijd aan het veldwerk.

's morgens aan de ontbijttafel

We staan in de krant!

Artikel in De Gelderlander van 5 juni 2008

Daarna gaat het weer op Nijmegen aan. Opnieuw met de fiets, de staking in het busvervoer is nog steeds niet voorbij. Na aankomst op de universiteit gaat iedereen weer aan de slag met het uitwerken van de veldwerkopdracht.

's Middags steeg de concentratie tot grote hoogte bij het invullen van de theorietoets. De temperatuur in de zaal trouwens ook... 5 opgaven had de toets, de deelnemers bogen zich over de Alde Feanen in Friesland, platentektoniek en vulkanisme in IndonesiŽ, Chili & Bolivia, natuurlijke klimaatbuffers in Nederland en de stadswijken van Tunis in TunesiŽ.

Werken aan de theorietoets

Afkoelen van de theorietoets...

Een gezamenlijke barbeque onder leiding van de geografen studievereniging Mundus

's Avonds vond er onder leiding van Mundus een (volgens het programma) heel wat minder serieuze geografische quiz plaats. Hoewel...minder serieus...De vragen waren soms toch behoorlijk lastig. Welk land heeft een egaal groene vlag? Groen groen knolle knolle land misschien? Fout, LibyŽ. Khadaffi had waarschijnlijk geen inspiratie ofzo... Welk land heeft in zijn vlag het symbool van een Kalasjnikov, een hak (handploeg) en een Bijbel? Nooit geweten dat dat Mozambique zou zijn. Misschien een verwijzing naar de Bijbelse tekst van het omsmeden van zwaarden in ploegscharen?

De volgende dag, vrijdag 6 juni is vervolgens alweer de laatste dag van de finale en natuurlijk de dag van de uitslag... Maar eerst, een bezoek aan het Afrika museum. Prachtig weer, zo is te zien op de groepsfoto. Dat is de dagen ervoor wel anders geweest!

Daarna is het tijd voor het serieuze werk, de uitslag en prijsuitreiking. De uitslag wordt gegeven in de senaatskamer van de universiteit, en iedereen is natuurlijk heel nieuwsgierig en zenuwachtig!

Uitreiking van de veldwerkprijs aan Tiny Hoving

Uitreiking van de totaalprijs aan Tim Schuring

Nijmegen/Enschede
Juni 2008,
Jacques Bazen